dinsdag 30 oktober 2018

De empaat en cognitieve dissonantie


Cognitieve dissonantie als valkuil voor de empaat

In de reeds geschreven blogs zijn al verschillende onderwerpen de revue gepasseerd. Vaak zijn het empaten (HSP'ers) die in de val lopen van een narcist.

Cognitieve dissonantie ontstaat als gevolg van de dans tussen goed en kwaad gedrag dat de narcist laat zien. Is hij nou goed of is hij nou slecht? Bij fullblown narcisme (de echte persoonlijkheidsstoornis of extreem narcisme) is het vaak zo dat het goede gedrag voortkomt uit een slechte intentie: een lokkertje om je binnen boord te houden of een maniertje om goed voor de dag te komen, 'kijk mij goed zijn!', vaak ligt het er dan net iets te dik bovenop. Ik denk dan aan het gezegde: 'If something looks to good to be true... it probably is!', of in het Nederlands: als iets te goed lijkt om waar te zijn, dan is dat waarschijnlijk ook zo...

Als empaat of hooggevoelig persoon lopen we heel makkelijk in de valkuil van de narcist, om de eenvoudige reden dat we zo graag het goede wíllen zien in de ander... ook al zijn er zoveel waarschuwingssignalen dat er iets niet klopt. Daarnaast zijn we ook erg ruimhartig, vergeven we erg makkelijk en willen we vooral ook lief gevonden worden.

In Amerika is er onderzoek gedaan onder de slachtoffers van narcistische mishandeling en uit dit onderzoek komt het volgende naar voren: vrijwel alle slachtoffers hadden twee kenmerken gemeen, ze scoorden uitzonderlijk hoog in de bell-curve op de volgende eigenschappen:

  • een hoge mate van toegeeflijkheid;
  • een zeer sterk ontwikkeld geweten.
Deze beide eigenschappen in combinatie met de cognitieve dissonantie maakt het voor het slachtoffer extra moeilijk om de waarheid onder ogen te zien. Dit heeft te maken met een hoge mate van dienstbaarheid naar de ánder. Net als narcisme en empathie kun je de mate van dienstbaarheid ook weergeven op een continuüm: dienstbaarheid naar jezelf op het ene uiterste en dienstbaarheid naar de ander op het andere uiterste. De hoge mate van toegeeflijkheid en het zeer sterk ontwikkelde geweten maken dat het slachtoffer van nature ingesteld is om dienstbaar te zijn naar de ander, zichzelf wegcijferend, waarbij de narcist op het andere uiterste verblijft en alles en iedereen in dienst ziet van zichzelf .

Toegeeflijkheid naar de narcist is echter onbegonnen werk, je geeft ze een vinger, vervolgens willen ze je hele hand en zodra ze die hebben gaan ze voor je onderarm. Ze zijn nooit tevreden als ware rupsjes nooitgenoeg. Daarnaast zullen ze gebruik maken van je sterk ontwikkelde geweten door hierop in te spelen en te proberen je met een schuldgevoel op te zadelen. Als ze je onderarm niet krijgen zijn ze diep ontevreden, en als empaat wil je je partner graag tevreden zien dus.... Tegelijkertijd overwegen we serieus of we ze die onderarm niet moeten geven, of we wel voldóende geven.... ons geweten knaagt.
Let wel: als ze je onderarm hebben gaan ze voor de hele arm, en steeds verder en uiteindelijk voor je hele zelf, tot ze je helemaal hebben ingepalmd. 

Narcisme daagt ons uit om onze balans te zoeken: daar waar we te dienstbaar zijn naar de ander en onszelf vergeten vraagt het leven van ons om hierin evenwicht aan te brengen, evenals het meer in evenwicht brengen van geven en nemen. 

Het vervelende is dat veel empaten dit als kind niet geleerd hebben. Ze hebben niet geleerd om gezonde grenzen te stellen, het woordje nee komt vaak niet in hun woordenboek voor en ze hebben vooral geleerd zich aan te passen en lief te zijn. Zo vaak hoor ik het hier: 'ja maar ik wil mijn fatsoen houden', 'ja maar toen en toen was ik ook niet zo lief...'. Als je dit afzet tegen de acties en het handelen van de narcist dan ben je nog steeds behoorlijk heilig! Fatsoen is een principe dat de narcist totaal níet begrijpt, voor hem is het wel grappig, want hoe harder jij probeert je fatsoen te houden hoe verder hij komt! Een duidelijke NEE is misschien niet zo fatsoenlijk of lief, maar wel hetgeen de narcist begrijpt... 

Luister naar je lichaam: schiet het in de stress? Dan word er een grens overschreden. Word je bewust van jezelf, word je bewust van je grenzen, en zodra je die hebt: stel ze dan ook: tot hier en niet verder! Dit is de enige manier om jezelf niet te verliezen in een relatie. Iemand die écht van je houdt zal je grenzen respecteren...


Sjoukje Varwijk is kennis-en ervaringsdeskundige op het gebied van Narcistische mishandeling. In haar praktijk (Ready4Reset, voorheen praktijk CoBeSlaN) biedt zij hulp aan mensen die hiermee te maken krijgen.

Kijk voor meer informatie op www.ready4reset.nl

©Ready4Reset

dinsdag 23 oktober 2018

Traumatische hechting


De betoverende hechting met narcisten en psychopaten.
Neurologische en psychologische componenten van traumatische hechting.
Waarom bleef ze? Deze vraag stellen veel mensen als ze het handelen van sommige overlevenden van misbruik beschouwen. Voor de buitenstaander lijkt het een eenvoudige en logische beslissing om weg te lopen van iemand die een bedreiging vormt of psychologisch letsel veroorzaakt.
Maar de redenen waarom velen verstrikt blijven in deze relaties zijn complex. Er zijn onderliggende neurobiologische oorzaken voor de intense band die velen hebben met individuen met psychopathie en een narcistische persoonlijkheidsstoornis.
Het verlaten van een misbruiker is niet slechts een cognitieve beslissing (gebaseerd op het denken), maar eerder één die het gevolg is van een groot aantal neurochemische, psychologische en emotionele ankers. Er spelen factoren een rol die veel sterker zijn dan gedachten, die meestal winnen. Laten we twee van deze factoren nader bekijken.
Intermitterende bekrachtiging en machtsverschillen
In 1981 presenteerden drs. Donald Dutton en Susan Painter een theorie die ze 'traumatische hechting' noemden. De theorie legde uit dat er in misbruikrelaties twee aspecten aanwezig zijn die de emotionele gehechtheid lijken te versterken die veel slachtoffers hebben met hun misbruiker: het machtsverschil en de intermitterende stijl van "slechte - goede behandeling" (Dutton & Painter, 1993, blz. 105). Ze beschreven het langzame proces van escalerend misbruik als een 'sociale valkuil'.
Als we de intieme relaties van individuen met Cluster B persoonlijkheidsstoornissen zoals psychopathie en narcistische persoonlijkheidsstoornis onderzoeken, vinden we deze patronen vaak terug in hun interacties met hun partners. Er zal een buitengewoon goede behandeling zijn afgewisseld met extreem slechte behandeling, dominantie, controle en de sociale valstrik (sluipend escalerend misbruik).
Vanwege hun slechte emotionele empathie, kan het mensen met psychopathie en een narcistische persoonlijkheidsstoornis niet schelen hoe ze anderen behandelen. Hun focus is op zichzelf, hun plezier, hun stimulatie en hun comfort, vaak ten koste van anderen.
Daarom zullen fluctuerende golven van vriendelijkheid, zachtaardigheid en plezier vermengd worden met wreedheid, minachting en haat. Het is een emotionele achtbaan die door de hersenen van hun slachtoffer wordt beantwoord met neurochemie die de band en gehechtheid aan de narcist of psychopaat versterkt .
Niets is sterker dan afwisselende vriendelijkheid van de partner die de controle heeft. Intermitterende versterking is extreem krachtig (denk bijvoorbeeld aan gokken, de meeste mensen blijven spelen hoewel ze verliezen).
Misbruikende relaties bevatten meestal een enorm verschil in persoonlijke macht. Gezien de lage emotionele intelligentie van misbruikers, interacteren ze meestal met hun partner door haar grenzen of rechten als mens te schenden.
De meeste mensen met aandoeningen van narcisme en psychopathie eisen een dominante positie en dwingen dit af door manipulatie, emotionele mishandeling of fysiek geweld. Ze eisen onredelijke controle over hun partners. Slachtoffers en overlevenden vinden het een strijd om een ​​coöperatieve of eerlijke relatie tot stand te brengen.
Psychologisch gezien kan de combinatie van het machtsdifferentiaal en intermitterende versterking afhankelijkheid bevorderen,
"Ik heb hem nodig in mijn leven."
"Ik mis hem zo erg."
"Ik kan niet stoppen met aan hem te denken."
Sociale en omgevingsfactoren dragen ook sterk bij aan de beslissing van een slachtoffer om te blijven. Bijvoorbeeld kinderen, financiële zekerheid, veiligheid, agressie van de misbruiker, angst, delen van het huis, familie, stalking, enzovoort.
Hechting is niet altijd positief - negatieve hechting is zelfs sterker
Relaties met machtsverschillen en intermitterende goede en slechte behandeling creëren stressvolle banden die ervoor zorgen dat de niet-gestoorde partner zich op het randje voelt balanceren, eerder dan getroost te worden door de verbinding. Het is een band waarvan de overlevende tegelijkertijd zou willen dat hij er niet was. Sommigen schamen zich zelfs voor de traumatische band.
"Ik wil vertrekken omdat hij me pijn doet. Maar dat kan ik gewoon niet! Wat is er mis met mij! "
Aangezien we de neiging hebben om banden met iets positiefs te associëren, kan dit fenomeen van intens gehecht zijn aan iemand die zeer negatief gedrag vertoont (misbruik), verwarrend zijn voor het slachtoffer. Hechting van dit type weerspiegelen een verslaving aan een negatieve bron.
Als het slachtoffer echter wist dat traumatische hechting ook een type band is dat niet gebaseerd is op een positieve relatie, zouden ze de relatie anders interpreteren (Dutton and Painter, 1993). Sommige slachtoffers gaan er bijvoorbeeld vanuit dat ze een sterke band met de dader voelen omdat het betekent dat ze echt van hem of haar moeten houden. Er moet iets heel speciaals aan die persoon zijn. Ze kunnen zelfs de 'zielsverwant'-status toeschrijven aan de misbruiker op basis van de chemie die ze bij zich dragen. Het slachtoffer gelooft misschien dat de misbruiker van hen houdt in ruil daarvoor. Binding is echter niet altijd een synoniem voor liefde. En chemie kan zelfs bij de verkeerde persoon extreem sterk zijn.
Onze hersenen kunnen zich met negatieve bronnen verbinden, soms met zelfs meer intensiteit dan met positieve bronnen. Dit is belangrijk om te weten omdat sommige banden schadelijk zijn. Dit is meestal het geval wanneer de ene partner consequent de andere schendt en de rechten op veiligheid en autonomie van die persoon ontkent. Dat is duidelijk geen liefde.
Er ligt neurowetenschap ten grondslag aan de aangrijpende verbinding met individuen met narcisme en psychopathie
Zoals met alle psychische symptomen zijn er onderliggende neurobiologische substraten of mechanismen die verantwoordelijk zijn voor het gedrag. Twee van de meest prominente neurochemicaliën gekoppeld aan traumatische binding zijn dopamine en oxytocine .
Dopamine is een catecholamine, een neurotransmitter, in de hersenen die wordt geassocieerd met verschillende functies vanwege de aanwezigheid van twee algemene typen dopaminereceptoren (D1-achtig en D2-achtig). Deze worden verder onderverdeeld in subtypes - D1, D2, D3, D4 en D5 receptoren. Via deze receptoren kan dopamine betrokken zijn bij zeer uiteenlopende handelingen en gedragingen.
Bijvoorbeeld; in bepaalde gebieden van de hersenen wordt dopamine geassocieerd met beweging en is het betrokken bij aandoeningen zoals de ziekte van Parkinson. Dopaminereceptoren in de nucleus accumbens houden verband met het beloningssysteem (bijv. het willen, verslaving). Er zijn andere delen van de hersenen waar dopamine de cognitie beïnvloedt (bijv. motivatie / aandacht) of emotionele functies (bijv. depressie / schizofrenie).
Oxytocine is een neuropeptide en een hormoon dat wordt gesynthetiseerd in de hypothalamus. Velen hebben het echter het "knuffelhormoon" genoemd; net als dopamine heeft het een breed scala aan acties. Afhankelijk van de hersenregio's en sociale stimuli die aanwezig zijn, kan oxytocine een aantal negatieve effecten hebben op het gedrag en handelingen.
Bij velen, in de nasleep van psychopathische en narcistische relaties, raken oxytocine en dopamine ontregeld. Deze neurochemische veranderingen zullen het slachtoffer in een moeilijke positie brengen, omdat dopamine en oxytocine kunnen leiden tot acties die haar veiligheid in gevaar kunnen brengen. De onbalans in de chemie zal ertoe leiden dat het slachtoffer intense hunkering en verlangen naar haar (ex) partner ervaart. Haar gedachten zullen dit vaak volgen om betekenis te geven aan haar gevoelens en gedrag. Daarom is het niet ongebruikelijk dat ze zichzelf en anderen haar excuses aanbiedt om haar gedrag te rationaliseren.
"Je begrijpt het niet, hij probeert te veranderen." | "Ik hou zoveel van hem, we kunnen dit laten werken."
Blijven wanneer logica zegt gáán
Het beloningssysteem van de hersenen is vaak de drijfveer achter de beslissing van een slachtoffer om te blijven. Blijven bij iemand die ongevoelig, emotioneel inconsistent en mogelijk gevaarlijk is, is meestal een niet-cognitief gestuurde handeling (niet één die gebaseerd is op een logische beslissing). Helaas heeft dit voor veel overlevenden negatieve gevolgen gehad. 
Het is buitengewoon moeilijk om helder te denken wanneer oxytocine en dopamine zo veel waarde hechten aan de misbruiker. Deze combinatie van neurochemie is de drugs van de dader Het zorgt ervoor dat het slachtoffer zich hyper-focust op de dader, ernaar verlangt en ernaar hunkert en de band met hen intensiveert - zelfs als het vreselijke partners zijn. Deze reactie kan zelfs optreden als het slachtoffer de misbruiker niet leuk vindt als persoon.
Narcistische en psychopathische relaties kunnen een enorme impact hebben op het beloningssysteem van de hersenen. Dit weerspiegelt de onderliggende neurobiologische mechanismen van de traumatische band. Daarom is de beslissing om te "blijven" eigenlijk helemaal geen beslissing. Het is een verslavende reactie van de hersenen wanneer ze worden geassocieerd met een significante waarde (bijvoorbeeld liefde). Dit kan iedereen overkomen na een toxische relatie, vooral als het slachtoffer een grote capaciteit heeft om te hechten (empaat).
Afhankelijkheid en het vermijden van ontwenningsverschijnselen - Het is net een medicijn
Vanwege de ontregeling van oxytocine en dopamine, heeft het slachtoffer een verbinding met de misbruiker nodig om te voorkomen dat het in de ontwenning terechtkomtZij of hij is afhankelijk geworden. Deze afhankelijkheid is geen co-afhankelijkheid , maar eerder een weerspiegeling van hetzelfde neurologische circuit als van drugsverslaving .
De ontwenningsverschijnselen die veel mensen in de nasleep ervaren, kunnen zeer pijnlijk zijn. Het kan ontstaan door weg te gaan, of door te worden verlaten / afgedankt, of door het niet langer in staat zijn contact te maken met de dader door wat voor reden dan ook.
Het is vergelijkbaar met de gevoelens die men heeft nadat ze een drugsverslaving hebben gestaakt. Het brein zoekt het, snakt ernaar en worstelt om het zonder de drug te redden. De beledigende partner is hun medicijn geworden. Hersenchemie kan heel moeilijk te overwinnen zijn, vooral wanneer het slachtoffer niet weet dat dit proces intern plaatsvindt. Ontkoppeling van de partner kan een zeer moeilijke periode zijn. Voor veel slachtoffers zijn ze in ontwenning.
Conclusie
Symptomen van ontwenning, het hunkeren naar de toxische relatie, of een beslissing om te blijven, zijn geen teken van persoonlijke zwakte van het slachtoffer. Het is een weerspiegeling van normale hersenfuncties en we hebben niet de mogelijkheid om dit proces te voorkomen.
Wanneer er een traumatische band is, zullen de hersenen geneigd zijn om de positieve aspecten van het gedrag van de misbruiker te herinneren, meer dan de negatieve aspecten. Dit is waarschijnlijk in combinatie met het neuropeptide oxytocine.
Deze situatie kan verbeteren. Met de juiste ondersteuning, behandeling door een deskundige op het gebied van de geestelijke gezondheidszorg en tijd, kan de neurochemie weer tot rust komen en terugkeren naar de homeostase (normale balans).
De introductiefase (verlangen, zoeken, smachten, willen) is veranderlijk en meestal geen permanente status. Het brein zal tijd nodig hebben om te herstellen. Het doet dit het beste wanneer een omgeving van kalmte wordt bevorderd en het individu zich richt op zelfzorg. Houdt er rekening mee dat wanneer er een emotioneel geladen omgeving is, zoals voortdurende betrokkenheid bij de dader of het zoeken naar erkenning en berouw van de narcistische  partner, of het zoeken naar vergelding, de weg naar heling langer en moeilijker zal zijn.


Sjoukje Varwijk is kennis-en ervaringsdeskundige op het gebied van Narcistische mishandeling. In haar praktijk (Ready4Reset, voorheen praktijk CoBeSlaN) biedt zij hulp aan mensen die hiermee te maken krijgen.

Kijk voor meer informatie op www.ready4reset.nl

©Ready4Reset

zaterdag 20 oktober 2018

Waarom empaten en narcisten een toxische combinatie zijn


De Empaat en de Narcist: een toxische combinatie

Wanneer een relatie bestaat uit een zeer empathische persoon en een persoon die een totaal gebrek heeft aan (emotionele) empathie is de relatie toxisch tot op het bot.

Empaten en narcisten zijn elkaars tegenpolen. Terwijl aanvankelijk tegenpolen elkaar lijken aan te trekken is de waarheid dat wanneer twee mensen in de kern tot in het extreme van elkaar verschillen er geen gezonde relatie kan zijn.

Empaten zijn emotionele sponsen die erg gemakkelijk gevoelens van andere mensen kunnen absorberen. Dit maakt hen erg aantrekkelijk voor narcisten, omdat zij iemand zien die erg makkelijk en op een onbaatzuchtige manier al hun behoeften zal vervullen.

Narcisten zijn emotioneel gewonde mensen die de cyclus van pijn continueren door de mensen om hen heen te beschadigen. Omdat de empaat een natuurlijke heler is zullen ze er alles aan doen om het lijden van de narcist te verzachten zelfs wanneer zij die hulp niet daadwerkelijk willen.
Empaten zien de ware persoon achter het masker dat de narcist draagt, en daarom zullen ze hen blijven vergeven.

Echter, het is belangrijk om je te herinneren dat je iemand anders niet kunt 'fixen', je kunt ze niet dwingen de persoon te worden waarvan jij weet dat ze die potentie in zich dragen. Ze moeten er klaar voor zijn om die keuze voor zichzelf te maken, en helaas, de meeste narcisten zien geen noodzaak om te veranderen.

Narcisten creëren relaties met empaten die hen in feite in staat stellen zich te voeden met de vriendelijkheid van de empaat, om hun onverzadigbare behoefte aan bewondering, aandacht, macht en materiële dingen te vervullen tot de empaat volledig leeg, uitgeput en machteloos achterblijft. Dat is ook waarom zoveel empaten het moeilijk vinden om uit de relatie te stappen, zelfs als deze toxisch is.

Wat narcisten in empaten zien is een liefdevolle, gevende persoon die aan hen toegewijd zal zijn, van hen zal houden en naar hen zal luisteren. Helaas voelen empaten zich tot hen aangetrokken omdat het in het begin gaat om een vals zelf. Narcisten presenteren een vals zelf, waar ze charmant lijken en intelligent, en zelfs royaal, tot je de dingen niet meer op hun manier doet, dan worden ze koud, terughoudend en bestraffend.

Wanneer een empaat deze manipulatie ervaart en de controletactieken, zullen ze zich afvragen of dit zich in hun hoofd afspeelt of wat ze zouden kunnen doen om de situatie op te lossen. En dit is waar de grootste issue de kop opsteekt. Empaten vinden het vrijwel onmogelijk om te accepteren dat sommige dingen gewoon niet aan hen zijn om te fixen....  Het is niet hun verantwoordelijkheid om de logica te zoeken in wat een narcist doet of zegt, omdat er geen enkele logica is...
Alles wat een narcist doet is voor hun eigen gewin. Ze zien anderen niet als hun vrienden of partners, ze zien hen als pionnen, alleen iets om in te zetten als ze het nodig hebben.

Empaten zijn oprechte en aardige mensen, en ze verwachten dat anderen net zo zijn.
Wanneer een empaat zijn eerste ontmoeting  heeft met een narcist zullen hun ogen opengaan voor een wereld waarvan ze niet wisten dat die bestond. Een wereld van verwarring en ontkenning en uiteindelijk een uitputtende relatie. Empaten kunnen veel tolereren zolang ze maar de tijd hebben om op te laden en te herstellen, maar zelfs zij bereiken hun grenzen. Er kan nooit een gezonde balans zijn tussen een narcist en een empaat omdat er geen balans is tussen 'geven en nemen'. De empaat geeft altijd en de narcist neemt altijd.

Wanneer het tijd is om te vertrekken zouden alle empaten dit moeten onthouden: Jij bent sterker dan je weet, en de narcist (en hun trauma) is geen reflectie van wie jij bent of waartoe jij in staat bent!

Sjoukje Varwijk is kennis-en ervaringsdeskundige op het gebied van Narcistische mishandeling. In haar praktijk (Ready4Reset, voorheen praktijk CoBeSlaN) biedt zij hulp aan mensen die hiermee te maken krijgen.
Kijk voor meer informatie op www.ready4reset.nl

©Ready4Reset


dinsdag 16 oktober 2018

Waarom gesprekken met narcisten zo pijnlijk zijn


Waarom gesprekken met kwaadaardige narcisten zo pijnlijk zijn, lijst van manipulatietactieken.

In een gesprek heeft de narcist maar één doel: het afwijzen van je meningen, je gezichtspunten, je overtuigingen en jouw versie van de werkelijkheid, om jou zó ver zien te krijgen dat jij de situatie en de wereld alleen vanuit zíjn gezichtspunt en versie van de werkelijkheid beschouwt.
(NB: de kwaadaardige narcist kan zowel mannelijk als vrouwelijk zijn, in dezen valt voor zijn ook haar te lezen, voor de leesbaarheid zal ik kiezen voor de mannelijke vorm.)

Kwaadaardige narcisten zijn superieure personen en hebben dus altijd gelijk. In feite voelen zij zich alleen al aangevallen doordat jij vindt dat je recht hebt op je eigen mening. Waarom praten we eigenlijk? Jouw meningen doen er niet toe! En jij zou je moeten schamen dat je überhaupt een mening hebt!

Hoe dan ook, ik heb het hier over hun mindset, wat er in hun hoofd gebeurt terwijl ze tegen je praten. En dat is een mindset van een heel toxisch persoon. In hun ogen zou jij naar hen moeten luisteren en alles wat ze zeggen bewonderen. De narcist is vastbesloten om jou te domineren en jou zover te krijgen dat je hun verhaal of versie van gebeurtenissen gelooft zodat zij door kunnen gaan met hun slechte gedrag. Wat het slechte gedrag ook is, het zal gerechtvaardigd en goedgepraat worden. Ze willen dat jij die werkelijkheid gelooft zodat zij met alles weg kunnen komen. Ze kunnen met anderen flirten en dat is oké omdat jij niet genoeg aandacht aan ze besteedt, ze kunnen je bedriegen en dat is oké omdat jij het altijd te druk hebt etcetera. Ik weet dat dit belachelijk klinkt maar dit is hoe ze je conditioneren en op je inpraten om jou hun versie van de werkelijkheid te laten geloven. Dus jij wordt een persoon zonder meningen.

Als je telkens bestraft wordt voor elke mening die je hebt is dat conditionering, conditionering om je eigen meningen niet te geloven en hier geen vertrouwen in te hebben. Uiteindelijk, omdat je zoveel afgestraft wordt, gá je denken dat het allemaal aan jou ligt.

Laten we eerst eens kijken naar hoe een gezonde conversatie eruit ziet. Een gezonde conversatie is oprechte, eerlijke, open communicatie.
Dit zijn een aantal idealen om naar te streven:
1. In een gezonde conversatie worden jouw gevoelens erkend. Dus als jij je verdrietig, boos of bang voelt wordt het erkend. Het is waar dat jij dat voelt, en misschien is dat vanwege een historische reden of je temperament. Je gevoelens zijn niet noodzakelijkerwijs terecht maar ze worden erkend,  dat is oké. In een gezond gesprek worden je gevoelens onderzocht of op zijn minst op één of andere manier besproken. Soms zou je boos kunnen zijn, misschien omdat je hoge verwachtingen had waaraan niet werd voldaan, misschien zijn deze verwachtingen redelijk of onredelijk, dat maakt niet uit, als jij boos bent zou je in staat moeten zijn om dat te onderzoeken. Dat is wat erkenning is, het betekent dat jouw gevoelens jouw gevoelens zijn en dat het oké is.
2. Je gezichtspunten worden gerespecteerd en daar wordt naar geluisterd. In conversaties zullen verschillende meningen en gezichtspunten zijn. Een normaal persoon zal waarschijnlijk de tijd nemen om ernaar te luisteren en er aandacht aan besteden. Dat betekent niet dat je gelijk hebt maar het betekent dat je een aantal zorgen hebt en dat die op de één of andere manier besproken moeten worden.
3. De punten die je inbrengt worden meteen besproken in een gezonde conversatie. Er is iemand die praat en er is iemand die actief luistert. In ongezonde gesprekken wordt het onderwerp meteen veranderd of je wordt gewoon genegeerd.
4. Als je redelijk bent zal de persoon met wie je in gesprek bent een aantal van je interpretaties overnemen. In conversaties zijn er twee mensen met verschillende werkelijkheden. Het kan lastig zijn om het eens te worden over de interpretatie van de feiten of de situatie. Maar als je met een redelijk persoon praat wíllen ze in feite naar je luisteren, ze willen je gevoelens begrijpen en dan zullen ze je punten begrijpen en wat je zorgen zijn. En ze zullen instemmen met een aantal punten waarmee ze het eens zijn. Je vindt wat punten van overeenstemming en wat punten die niet overeenstemmen en dan kun je daarop verder bouwen.
5. Het onderwerp dat wordt besproken zal relevant zijn. Het gesprek zal je helpen het probleem op  te lossen of op zijn minst informatie erover te delen.
6. Iedereen vertelt de waarheid in de conversatie. Dus jij stapt binnen en bent oprecht, eerlijk en open en de andere persoon is dat ook.
7. Het betreft personen die geven om het welzijn van de ander. Dit grijpt terug op het erkennen van gevoelens, het respecteren van gezichtspunten en ernaar luisteren. Dit betekent niet dat ze het 100% met je eens zullen zijn maar ze zullen luisteren naar jouw inbreng en erover nadenken.
8. Mensen nemen verantwoordelijkheid voor hun daden; ik ga niet de schuld op me nemen voor de actie die jij verkoos en ik ga jou niet de schuld geven van de actie die ik heb gekozen. Iedereen neemt de verantwoordelijkheid voor zijn eigen acties.
9. Er is weinig tot geen agressie. Mensen delen eenvoudigweg informatie of gevoelens of zorgen. Dit creëert stappen waarmee misschien een probleem opgelost kan worden.
10. Mensen geven om elkaar en wíllen het probleem oplossen.

Dit zijn wat criteria die aanwezig zijn in gezonde gesprekken waarin twee mensen oprecht, eerlijk en open zijn. Geen van deze criteria voldoet aan een narcist. Met een narcist is geen van deze punten waar. Het zal totaal anders zijn, zij zullen je willen domineren. De woorden die ze gebruiken zijn wapens. Het zijn wapens omdat ze bedoeld zijn om te domineren, kwetsen en alles wat je voelt en denkt miskennen.

Laten we eens kijken naar de communicatie met een kwaadaardige narcist, laten we kijken naar de manipulatietactieken van de narcist.
1, Ze miskennen je gevoelens, zeggen dat je gevoelens verkeerd zijn. Als je bijvoorbeeld verdrietig bent zullen ze zeggen dat er geen reden is om verdrietig te zijn en dat je een verwend nest bent, ik praat toch met je? Je bent gewoon een dramaqueen. Wat je ook voelt, het wordt miskend. Dit is belangrijk, want wanneer je gevoelens niet erkend worden ben je niet in staat informatie te verwerken, omdat gevoelens signalen van je lichaam zijn om aan te geven dat er iets niet klopt. Over het algemeen voelen mensen zich verdrietig door verlies, mensen voelen boosheid door hoge verwachtingen of omdat hun grenzen overschreden worden, ze voelen angst als ze in gevaar zijn. Normaal gesproken zijn ze in gevaar als ze in de buurt zijn van een toxisch persoon.
Stel je voor: deze signalen gaan af in je lichaam want wat doet de narcist? Hij overschrijdt je grenzen (je voelt boosheid), geeft je geen emotionele ondersteuning (je voelt verdriet) en maakt je bang omdat hij in feite gevaarlijk is, hij zou verbaal agressief kunnen zijn of met dingen kunnen gooien, afhankelijk van de narcist. Dus jij hebt deze gevoelens en wát je ook voelt het wordt eenvoudigweg verworpen en de narcist probeert jou zover te krijgen dat je het weg rationaliseert; 'het is oké, je zou je niet bang moeten voelen, je bent volkomen veilig' zélfs wanneer je dat niet bent. Je lichaam  heeft specifieke sensoren en gebruikt datasignalen die aangeven dat er iets mis is. Dus dit is de eerste stap om je te beheersen en domineren.
2. Ze geven niet om je welzijn.
3. Countering. Ze spreken alles tegen wat je zegt. Wat je ook zegt, je zult ongelijk hebben. Als je zegt; ik ben zo koud vandaag, zullen zij zeggen dat dit nergens op slaat omdat het helemaal niet koud is. Er valt geen gesprek op te bouwen want zelfs de meest voor de hand liggende feiten worden tegengesproken. Hiermee willen ze je emotioneel overstuur maken. Als je iemand overstuur wilt maken ontken je gewoon de feiten.
4. Neerbuigend zijn. Dit doen ze met behulp van hun woordkeuze. Veelgebruikt is 'wat jij niet begrijpt' of ' wat jij verkeerd begrijpt'. Hiermee wordt er al van uit gegaan dat jij iets niet begrijpt ook al is nog nergens over gesproken, hoe kun je vaststellen of iemand iets wel of niet begrijpt als er nog niets gezegd is? Hij gaat er van uit dat je onwetend bent of dat je het niet snapt en dat je dom bent. Dit is slechts één van de vele voorbeelden. Er zijn vele beledigende bewoordingen die ze kunnen gebruiken om je onderuit te halen. Dit veroorzaakt een hoop emotionele oproer of ontregeling.
5. Je naar beneden halen. Ze halen alles naar beneden wat je doet zodat zij zich superieur kunnen voelen. Om de één of andere reden denken ze dat wanneer ze hun dierbaren naar beneden kunnen halen dat ze boven hen blijven staan, dat ze superieur zijn. In feite is dit niet hoe het werkt, je krijgt een goed gevoel over jezelf door de dingen die je bereikt in je leven, maar een narcist voelt zich goed door anderen naar beneden te halen.
6. Ze negeren volledig wat je zegt. Als je vragen stelt of punten inbrengt gaan ze er niet op in om je te laten voelen dat je niet belangrijk bent.
a) Je stelt een vraag en ze doen net alsof ze het niet horen;
b) Je maakt een punt en ze gaan er niet op in, ze blijven gewoon praten over hetgeen waar zij over willen praten. Je voelt je onzichtbaar en onbelangrijk. Als jij dit voelt hebben ze hun werk goed gedaan.
7. Alles wat je doet devalueren; het is niet belangrijk, doet er niet toe. Stel je voor dat jij de hele huishouding runt en de bankzaken en boekhouding erbij, de narcist zal zeggen dat elke echtgenote dat doet, dus niet zo belangrijk...
8. Overwaarderen wat ze zelf doen. Die paar dingen die zij bijdragen, bijvoorbeeld het buitenzetten van de vuilniszak en het aan de weg zetten van de container, worden megabelangrijk gemaakt en hier wordt je voortdurend aan herinnerd, hoe goed ze zijn als partner, ze zijn voortdurend hun werkelijkheid aan het propaganderen;
9. Van onderwerp veranderen. Problemen worden nooit opgelost omdat de narcist van onderwerp blijft veranderen zodra jij iets ter sprake brengt;
10. Je opzettelijk verwarren. Als jij in verwarring bent kun je niet helder denken en als jij niet helder kunt denken is het lastig om die dingen naar voren te brengen waar je last van hebt. Op deze manier ontwijken ze hun verantwoordelijkheid, daar komt bij dat wanneer jij in verwarring bent jij meer geneigd bent hun waarheid te accepteren omdat je kritische denken is uitgeschakeld;
11. Ontkennen wat er net is gebeurd, voortdurende gaslighting. Je hebt bijvoorbeeld net iets afgesproken en vervolgens wordt dit door de narcist glashard ontkend, ook al heb je het op tape opgenomen dan nog zullen ze zeggen dat je met de opname geknoeid hebt. Zodra ze betrapt worden op een leugen verzinnen ze gewoon een andere leugen of ze gaan je gaslighten;
12. Het extreem lang rekken van redevoeringen, het houden van monologen of monopolisering van het gesprek. Op het moment dat jij iets ter sprake wilt brengen blijven ze urenlang doorgaan over een bepaald irrelevant onderwerp zodat jij geen kans krijgt het ter sprake te brengen, net zolang tot jij het opgeeft;
13. Het rationaliseren, minimaliseren of rechtvaardigen van hun slechte gedrag, wat ze ook gedaan hebben, het stelt niet veel voor, het is niet zo belangrijk. De narcist zegt dit alléén tegen jou zodat jíj dit gedrag gaat accepteren, niet tegen buitenstanders;
14. Jou beschuldigen van hun slechte keuzes. Ze nemen geen verantwoordelijkheid voor hun gedrag door de oorzaak van hun gedrag te externaliseren, bij jou, het gezag, de overheid of wie dan ook. Ze zijn daar erg emotioneel over. Ze acteren met 100% overtuiging;
15. Het passief-agressief eens zijn met jou. Ze zeggen het eens te zijn met je maar gaan achter je rug om in verzet, ze zeggen A maar doen B;
16. Het projecteren van hun gevoelens op jou zodra jij iets ter sprake bent;
a) jij bent gewoon jaloers
b) jij bent gewoon boos of verdrietig of bang;
17. Je beschamen/voor schut zetten. Voor elke kleine vergissing die je maakt wordt je volledig belachelijk gemaakt en voor schut gezet, als hele persoon, ook voor dingen die helemaal niet waar zijn zoals je kapsel of je kledingkeuze;
18. Je een schuldgevoel aanpraten. Zeggen dat ze niemand anders hebben dan jij waardoor jij niet weg kunt, dan hebben ze helemaal niemand meer. Jou een schuldgevoel aanpraten als je erover denkt weg te gaan. Tegelijkertijd hanteren ze dubbele standaarden: zij doen alles voor jou en jij doet helemaal niets voor hen, je bent lui, hebt niets voor de familie over, ook hier proberen ze een schuldgevoel aan te praten;
19. Valse beschuldigingen, in het bijzonder wanneer jij probeert een onderwerp te bespreken waar je last van hebt zodat jij in plaats van dit onderwerp te bespreken nu bezig bent jezelf te verdedigen tegen de beschuldigingen:
a) 'ja maar jij hebt dit of dat gedaan';
b) 'ja maar jij wilde me opzettelijk kwetsen', het toeschrijven van kwade intenties, ook dit is meestal pure projectie;
20. Slachtoffer spelen, van jou of van de maatschappij, wederom zeer overtuigend, het zijn meester acteurs. Ze weerhouden jou ervan om je eigen keuzes te maken omdat zij zich daar rot bij voelen, bijvoorbeeld jou ervan weerhouden iemand te bezoeken omdat je hem/haar dan in de steek laat;
21. Pathologisch liegen, ze spreken zichzelf voortdurend tegen, ze zeggen je iets toe en zeggen binnen een paar minuten weer dat ze dit nooit gezegd hebben;
22. Aanvallen op je karakter (karaktermoord), jouw persoon wordt teruggebracht tot een verzameling van tekortkomingen;
23. Beledigingen, uitschelden (hoer, slet), vloeken en tieren;
24. Je aanvallen op je kwetsbaarheden;
25.  Woordensalade (doorpraten over moeilijk te volgen zaken, van alles en nog wat en van de hak op de tak, zonder enige noodzaak, ze vullen lucht...)
26. Stropopredeneringen: het opzettelijk verkeerd opvatten van wat je hebt gezegd, het interpreteren van je standpunt zodat dit makkelijk te weerleggen is en suggereren dat dit je daadwerkelijke standpunt is meestal door je woorden enorm te overdrijven waardoor je in urenlange discussies beland over wat je bedoeld hebt. Hierbij worden je woorden in de mond gelegd die je nooit hebt gebruikt of bedoeld hebt te gebruiken;
27. Openlijke of ingesloten bedreigingen: dat ze je in de steek zullen laten of dat jou iets slechts zal overkomen, niet zelden nadat ze je al financieel afhankelijk gemaakt hebben en geïsoleerd hebben van familie en vrienden of dreigen met de stiltebehandeling: hoe dúrf je me tegen te spreken, hoe dúrf je mijn mening te weerleggen, hoe dúrf je iets van mij te vragen;
28. Angstverspreiding, ze doen het voorkomen als zorgzaamheid maar in feite vullen ze je met angst om te voorkomen dat je bepaalde stappen zet;
29. Je vergelijken met anderen (triangulatie), waarbij anderen het uiteraard altijd beter doen dan jij;
30. Dom en onschuldig spelen, doen alsof ze bepaalde dingen niet doorhadden of wisten;
31. Agressie en intimidatie; stemverheffing, uitbarsten en dan doen alsof dit niet het geval was, je onder druk zetten, soms simpelweg met één vuile oogopslag. Misschien houd jij dan je mond en wint de narcist, jouw behoeften zijn nooit gezien en aan zijn behoeften wordt volledig voldaan;
32. Aanvallen vermomd als grapje, gemene en sarcastische humor.
33. Jou het gevoel geven dat je niet deugt, dat niemand van je houdt, dat jij de enige bent die zo dom, onnozel, achterlijk etcetera doet. 'Iedereen is het met mij eens, iedereen vindt jou een.... ', vul maar in.
34. Valse beloftes doen voor de toekomst, jou een goed gevoel geven door dingen in het vooruitzicht te zetten, helaas worden deze zelden waar.

Dit wordt allemaal heel subtiel gedaan. Ze passen dit soort tactieken reflexmatig en automatisch toe omdat ze al hun hele leven manipuleren. Daarom zijn ze er ook zo goed in, de meeste narcisten doen dit al sinds hun kindertijd, vanaf een leeftijd van ongeveer vijf jaar. Ze hebben er plezier in omdat ze geen echte (emotionele) empathie hebben.

Het zou zomaar kunnen dat jij deze tactieken niet zo snel herkent en je waardeloos voelt na zo'n gesprek omdat je geen kans krijgt het te verwerken. Hierdoor kan het erg lang duren voor je het door hebt.

Samengevat:

Een narcist houdt van gesprekken, want dit is een manier en een wapen voor hem om jouw werkelijkheid te ontkennen, je te beledigen en jou zover te krijgen hun versie van de werkelijkheid te accepteren. Ze zullen proberen jou ervan te overtuigen dat je gevoelens onterecht zijn, je meningen er niet toe doen en je interpretatie van de werkelijkheid nergens op slaat. Jij ziet het allemaal verkeerd en zij dicteren jou hun versie van de werkelijkheid. Jouw zintuigen registreren de zaken verkeerd dus je hebt de narcist nodig om te begrijpen wat er gebeurt. Ze gebruiken al deze manipulatietactieken binnen gesprekken om je te kwetsen, verwarren, desoriënteren en je zover te krijgen dat je doet wat zij willen.
Vaak zijn ze hier nog trots op ook, dat ze dit keer op keer kunnen doen en dat jij dit nog toestaat ook....

Sjoukje Varwijk is kennis-en ervaringsdeskundige op het gebied van Narcistische mishandeling. In haar praktijk (Ready4Reset, voorheen praktijk CoBeSlaN) biedt zij hulp aan mensen die hiermee te maken krijgen.
Kijk voor meer informatie op www.ready4reset.nl

©Ready4Reset

dinsdag 25 september 2018

Cognitieve dissonantie, deel II


Cognitieve dissonantie deel II


Zoals beloofd zou ik een vervolg schrijven op de blog over cognitieve dissonantie. Het vorige blog ging vooral over cognitieve dissonantie bij 'slachtoffers'. Dit blog zal vooral gaan over de cognitieve dissonantie bij omstanders en hulpverlening. De cognitieve dissonantie bij omstanders is namelijk de factor die flying monkeys creëert.

In een eerdere blog schreef ik al over flying monkeys. Mensen uit de omgeving van de narcist die nog geen kijkje hebben gehad achter het masker. Mensen die nog steeds tegen die uiterst charmante vertoning aankijken en ook wéigeren te geloven dat er achter dat masker een totaal andere persoon zit. Zéker niet de persoon die jíj beschrijft. Wat jij beschrijft komt niet overeen met hun waarneming en leidt tot ongemak bij de aanhoorder. Zoals gesteld in het vorige blog doet men er alles aan om de dissonantie te verminderen. Zij zijn ervan overtuigd dat de narcist een uiterst charmant iemand is, en die overtuiging wordt uitgedaagd door jouw verhalen.  Ze zullen jou eerder wantrouwen dan toegeven dat zij het misschien bij het verkeerde eind hebben. Dit is een gegeven waar je helaas weinig tegen kunt doen. Een innerlijke overtuiging verander je niet zomaar. Wel kun je erop vertrouwen dat de narcist vroeg of laat door de mand valt... echter alleen maar door hun eigen gedrag. Proberen andere te overtuigen heeft dan ook geen zin en zal het wantrouwen alleen maar voeden, omdat je de dissonantie op dat moment voedt... wat juist averechts werkt.

Tegelijkertijd heeft ieder mens zijn eigen overtuigingen over de mensheid en het leven, zijn eigen beeld van de wereld. Zodra een persoon ergens mee geconfronteerd wordt dat niet past in dat wereldbeeld dan leidt dat ook tot cognitieve dissonantie: de werkelijkheid is in conflict met de eigen overtuigingen. Zo hebben de meeste mensen wel een beeld van hoe een psychisch instabiel persoon er uit ziet. Dus: dat herkennen ze wel, toch? Nee dus. Aan de buitenkant is zeker een narcist vaak níet te herkennen, of tenminste: niet makkelijk. Dit idee is voor veel mensen erg oncomfortabel en zij willen graag blijven geloven dat zij dit wél herkennen, dat maakt de wereld voor hen een stuk veiliger. En ergens kan ik het ze niet kwalijk nemen: ik geloofde óók in het goede in ieder mens, dat was mijn innerlijke overtuiging. Ieder mens heeft iets goeds in zich en ieder mens wil het juiste doen, ieder mens is in staat om liefde te voelen etcetera. Het werd een harde wake-up call!! Reden voor mij om duidelijke grenzen te stellen en bepaalde gedragingen beslist NIET meer te accepteren.

Helaas is dit ook een wereldbeeld dat je veel tegenkomt bij hulpverleners, zeker bij de jonge onervaren hulpverleners. Ik zie eigenlijk niet anders in mijn praktijk: cliënten die al meerdere therapeuten hebben gezien en daar geen steek verder kwamen omdat ze regelrecht worden tegengesproken als ze hun ervaringen beschrijven. Zo'n muur van onbegrip is funest, de cliënt voelt zich nog meer onbegrepen en geïsoleerd met alle gevolgen van dien.

Een andere valkuil is het beeld dat men vaak heeft van het ouderschap: elke ouder houdt van zijn kind, elke ouder heeft het beste voor met zijn kind, elke ouder heeft een goede intentie... en ga zo maar door. Ook dit is helaas niet altijd het geval en dat is voor de meeste mensen beslist niet voor te stellen. En helaas vindt je deze mensen ook terug in de jeugdhulpverlening. Gevolg: jarenlang gesteggel over de hoofden van de kinderen heen waarbij de kinderen zelf níet gezien en gehoord worden. Ze noemen het 'vechtscheiding', waarvan Jan Storms (auteur van 'destructieve relaties op de schop') al schreef: meestal betreft het een voortdurende strijd tussen een vechtende (destructieve) en een beschermende ouder. Destructieve ouder??? Bestaan die dan? JA!

Narcisme is een zich herhalend patroon waarbij erfelijkheid een rol speelt in combinatie met een traumatische jeugd. Een kind van een narcistische ouder dat vervolgens opgroeit bij die bewuste ouder is een getraumatiseerd kind met deze aanleg en loopt dus een groot risico zelf een narcistische ouder te worden, hij/zij neemt het balletje dus over en als we de cirkel niet doorbreken kan hij/zij deze weer doorgeven aan zijn/haar kinderen... een simpele waarheid die velen nog niet onder ogen willen zien. Hiermee is niet gezegd dat alle kinderen van een narcist zelf narcistisch worden, dat hangt van meerdere factoren af.  Dat dit geen florissant wereldbeeld is realiseer ik me wel degelijk, maar ontkenning van deze feiten is funest voor de mensen die het overkomt!

Sjoukje Varwijk is kennis-en ervaringsdeskundige op het gebied van Narcistische mishandeling. In haar praktijk (Ready4Reset, voorheen praktijk CoBeSlaN) biedt zij hulp aan mensen die hiermee te maken krijgen.
Kijk voor meer informatie op www.ready4reset.nl

©Ready4Reset

zaterdag 22 september 2018

Cognitieve dissonantie en narcisme

Cognitieve dissonantie

Cognitieve dissonantie speelt op meerdere terreinen een rol als het gaat om narcisme.
Het is een term die in verschillende werkvelden gebruikt wordt, onder andere in de psychologie. Maar wat betekent het nu eigenlijk? Over cognitieve dissonantie stelt Wikipedia: 'de onaangename spanning die iemand ervaart bij tegenstrijdige overtuigingen, ideeën of opvattingen of bij handelen in strijd met de eigen overtuiging'.

Als we de aanduiding ontleden hebben we cognitie en dissonantie. Even verder kijken op Wikipedia lezen we het volgende:
Cognitie is het vermogen tot kennisverwerving door waarneming en het verwerken van daarmee opgedane informatie door het denken. Het gaat hier dus om hoe we de informatie die we via onze zintuigen binnenkrijgen verwerken via onze gedachten.
Dissonantie is een term die afkomstig is uit de muziek, het is het omgekeerde van welluidendheid, oftewel: klanken die niet met elkaar resoneren of met elkaar in harmonie zijn.
Leon Festinger schreef er een boek over, 'A Theory of Cognitive Dissonance', hij stelde dat mensen streven naar het verkleinen van dissonantie en daarvoor hun opvattingen of gedrag aanpassen.
Tot zover de theorie achter de term.

Cognitieve dissonantie speelt een aanzienlijke rol als het gaat om narcisme. In de eerste plaats bij het 'slachtoffer' zelf.
Stel je voor: je ontmoet dé man (of vrouw, voor de leesbaarheid houdt ik het in deze blog even bij man) van je dromen.... hij heeft alles wat je wenst in een man, alles waar je naar verlangt en méér dan dat. Hij overlaadt je met aandacht, hij spendeert ontzettend veel tijd aan je, overstelpt je met cadeaus... de man uit je dromen. Sterker nog: hij lijkt precíes te weten wat jij nodig hebt! Een droom wordt waar.... En je weet het zeker: dit is em!!
De lovebombing heeft precies het beoogde effect: dit wil je nóóit meer kwijt!! Je bent er 100% van overtuigd dat er nog nooit iemand zóveel van jou gehouden heeft als hij...

En dan komen de eerste kleerscheuren, het masker begint af te brokkelen... je ontdekt wat nare trekjes, maar héy, hij heeft je verteld van zíjn nare jeugd en tsja... begrijpelijk toch? Niemand is perfect... Hij houdt tenslotte van je! Met een hoop liefde en geduld, en de juiste hulpverlening, komen we er wel, toch?? En dan komt er een moment dat deze overtuiging fors wordt uitgedaagd, als het masker verder afbrokkelt... Dan kickt de cognitieve dissonantie in. En zoals Festinger al stelde: je doet er alles aan om dat onaangename gevoel te verkleinen, je past je gedrag aan... en stelt wat opvattingen bij. Stukje bij beetje... Echter het werkt niet!

Denkende aan de eerste fase houdt je vast aan de overtuiging dat hij zielsveel van je houdt, dus je doet er nog een schepje bij, je past je nog wat verder aan en stelt nog wat meer van je opvattingen bij. Je wilt tenslotte niet weer verliezen wat je eindelijk gevonden had, wáre liefde zoals je nog nooit gekend had. Je houdt van hem! En buiten de deur laat hij zich ook van zijn beste kant zien... Tenslotte ben jij ook niet perfect.

Als dit te ver doorgaat weet je uiteindelijk niet meer wie je bent. Maar dankzij de eerste lovebombingsfase komt het domweg niet bij je op dat hij niet van je houdt! Dat het allemaal een farce was, een act om je precies daar te krijgen waar hij je hebben wil... Deze werkelijkheid is voor veel slachtoffers een snoeiharde waarheid waar ze zo lang mogelijk onderuit proberen te komen. Ze beschermen de narcist, nemen het voor hem op. De gedachte alles te verliezen wat je dácht te hebben is ondraaglijk, maar wat je ziet klopt totaal niet met je overtuiging dat hij van je houdt... De minachting, de voortdurende stroom aan kritiek, de ruzies... het neemt steeds ergere vormen aan. Cognitieve dissonantie, je wordt verscheurd tussen je overtuiging en je waarnemingen...  Dit kan zo ver gaan dat er sprake is van het Stockholm syndroom, bekend van de gijzelaars die verliefd werden op hun gijzelnemers. Ook slachtoffers van narcisme kunnen blijven houden van de narcist, maar dan wel de narcist die ze dáchten te leren kennen, er is een hunkering naar de eerste fase van de relatie, daar waar ze dachten dat ze hem éindelijk gevonden hadden!

Omdat de narcist erg veel moeite gedaan heeft om je te leren kennen weten ze ook precies waar je zwakke plekken zitten en wat je grootste behoefte is, door op deze behoefte in te spelen heeft hij je zo diep kunnen raken, zó diep dat de wetenschap dat je dát weer zult verliezen (terwijl je het in feite nooit hebt gehad omdat het allemaal gespeeld was) ronduit traumatisch is.

Weet echter: de narcist verander je niet... Na de breuk zal hij weer gaan lovebomben om je te herwinnen, en gaan hooveren, tot hij je weer in zijn macht heeft, waarna het spel van voren af aan opnieuw zal beginnen. Tot jij zegt: STOP, nu is het klaar....

Niet alleen in de relatie met een narcist speelt cognitieve dissonantie een rol, maar ook in de omgeving en bij hulpverleners kan het een zeer destructieve rol spelen, hierover meer in een volgende blog.

Sjoukje Varwijk is kennis-en ervaringsdeskundige op het gebied van Narcistische mishandeling. In haar praktijk (Ready4Reset, voorheen praktijk CoBeSlaN) biedt zij hulp aan mensen die hiermee te maken krijgen.
Kijk voor meer informatie op www.ready4reset.nl

©Ready4Reset

dinsdag 4 september 2018

Wraak nemen op de narcist?


Wraak nemen op de narcist, een goed idee?

Ik kom het veel tegen: mensen die wraak willen nemen op de narcist.
Op zich geen vreemde reactie gezien de impact die hun handelen heeft gehad en misschien nog steeds heeft op je leven! Echter... het houdt je ook gevangen in hun web. Het maakt dat je nog steeds bezig bent met deze persoon waardoor jij zélf niet verder komt in je leven. Op deze manier heeft de narcist nog steeds macht over jou.

Boosheid is een logische reactie als jij je realiseert wat er daadwerkelijk aan de hand is, evenals teleurstelling en verdriet. Boosheid is ook nodig, want het zet aan tot actie. De vraag is echter hoe je die boosheid gaat inzetten. Ga je het inzetten om het roer om te gooien: 'nu is het genoeg geweest!!!' of ga je het inzetten om de ander een hak te zetten en zoveel mogelijk dwars te zitten. Let wel: dit heeft een behoorlijke keerzijde: je geeft de narcist exact wat hij/zij nodig heeft om jóu aan te wijzen als 'slechterik'.. en zichzelf te profileren als slachtoffer van jóu.

Wat dan wel?
Het antwoord lijkt simpel, maar ervaring leert dat de uitvoering daarvan niet zo heel erg simpel is. De ultieme reactie is: zorg goed voor jezelf en zorg dat je goed in je vel komt te zitten en je leven weer op de rit krijgt! In feite is dat de ultieme 'wraak': je redt je prima zonder de narcist en bent zelfs gelúkkig.
Richt je focus daarom niet meer op de narcist maar op je eigen herstel en op je eigen leven.
Wat wil jij van je leven maken?


Sjoukje Varwijk is kennis-en ervaringsdeskundige op het gebied van Narcistische mishandeling. In haar praktijk (Ready4Reset, voorheen praktijk CoBeSlaN) biedt zij hulp aan mensen die hiermee te maken krijgen.
Kijk voor meer informatie op www.ready4reset.nl

©Ready4Reset

donderdag 24 mei 2018

Narcistische voeding

Narcistische voeding

Ieder mens heeft behoefte om gezien te worden, aan oprechte aandacht. Echter, tevéél aandacht maakt dat we ons ongemakkelijk voelen, brengt ons vaak in verlegenheid. Dit geldt echter niet voor de narcist. Vanwege de enorme leegte die hij/zij ervaart, is hij/zij voortdurend op zoek naar aandacht en bevestiging. Deze aandacht haalt hij op verschillende manieren. Eén daarvan is opscheppen over zijn eigen prestaties, eigen prestaties overdrijven of zelfs ronduit verzinnen.

Een ander verschil is het vermijden van kritiek, normaal gesproken gaan mensen kritiek uit de weg, echter de narcist niet. Ook kritiek is een vorm van aandacht en geeft aanleiding tot het creëren van nóg meer aandacht door dit aan te duiden als valse beschuldigingen, de narcist speelt het slachtoffer, niet zelden resulterend in drama: nog meer aandacht...

Vanuit de innerlijke leegte creëert de narcist een vals zelf, waarbij  hij zich anders, beter, voordoet dan hij/zij in werkelijkheid is. De voortdurende stroom aan aandacht en bewondering (of kritiek dat wordt omgebogen naar positieve aandacht door het slachtoffer uit te gaan hangen) houden dit valse zelf in stand. In wezen is de narcist hiervan afhankelijk, de narcistische voeding is onmisbaar en fungeert als een verslaving. Een narcist is verslaafd aan aandacht en spendeert veel tijd in het krijgen hiervan.

Social media is hierbij een geweldig hulpmiddel. Het bijhouden van meerdere pagina's en blogs, het veelvuldig posten op sites van anderen, de veelvuldige selfies, of uitgebreide (nep)verhalen kan voor sommige narcisten bijna een dagtaak zijn. Het internet is een geweldige plaats om te vertoeven voor de narcist, waar hij zijn valse werkelijkheid vrij kan presenteren aan ieder die het maar zien of lezen wil.

Ook het creëren van drama levert veel aandacht op, het spelen van het slachtoffer van vermeend onrecht (die er niet is of zwaar overdreven wordt) levert ook de nodige aandacht op. De narcist verhaalt veelvuldig en zéér uitgebreid over hetgeen hem/haar allemaal wordt aangedaan...
Dit is een fenomeen wat je veelvuldig ziet in een vechtscheiding, de narcist die uitgebreid verhaal doet over wat hem/haar is aangedaan of erger: wat de kínderen wel niet is aangedaan, aan wie het maar horen wil. Het liefst op een luidruchtige manier zodat zoveel mogelijk mensen het horen. En ja, als het waar zou zijn, is het ook te triest voor woorden.

Mensen die dit soort verhalen horen zijn vaak al van de leg door hetgeen ze horen, dusdanig geschokt dat ze zich niet eens afvragen of het wel waar zou zijn, met in hun achterhoofd: 'zoiets verzín je toch niet?'. Nee, een normaal denkend mens niet nee, maar een narcist wel... Heerlijk al die voeding...
Het échte slachtoffer echter hoor je vaak niet...

Ga eens na bij jezelf: als jij iets heftigs meemaakt, ga jij dan ook en publique je hele verhaal doen, op luidruchtige toon zodat íedereen het kan horen?? Of ben je in shock... en zoek je hulp, op een discrete wijze omdat wat je overkomt gewoon te heftig is...

Als slachtoffer van narcistische mishandeling wordt je na een breuk voortdurend meegesleurd in drama. En elk drama wordt breed uitgemeten in de social media en/of in de rechtbank. Zaken die zonder drama opgelost hadden kunnen worden, verdelen van de boedel is hier een goed voorbeeld van, worden op leven en dood uitgevochten in de rechtbank, waarbij het slachtoffer eigenlijk geen idee heeft waarom hij/zij wordt aangeklaagd. De rechtbank is een feestje voor de narcist!

Narcistische voeding en kinderen:
Een andere manier is het aandacht verwerven via de kinderen, waarbij de kinderen naar voren worden geschoven en geëtaleerd worden als prinsen en prinsessen die geweldige prestaties leveren. Natuurlijk is dit allemaal dankzij deze gewéldige ouder... Narcistische ouders gedijen prima op de successen van hun kinderen. Of de kinderen zelf nu ook zo blij zijn met deze overload aan aandacht valt te bezien. Niet zelden worden kinderen op het toneel gezet, niet omdat ze dat zelf zo leuk vinden maar omdat de narcistische ouder met hen kan pronken. Toneel en dans is een veel gekozen hobby voor de kinderen.

Overigens niet alleen de successen van de kinderen leveren aandacht op, ook vermeende trauma's of tekortkomingen. Opvallend hierbij is dat deze trauma's of tekortkomingen breed en publiekelijk worden uitgemeten. Hierbij doet de narcistische ouder altijd het woord, niet zelden in bijzijn van een gedwee, verlegen kind dat zich duidelijk niet op zijn gemak voelt. Het kind wordt hiermee ook ernstig in verlegenheid gebracht. Een 'gezonde' ouder zou zijn/haar kind hiertegen beschermen, een narcistische ouder heeft echter niet het empathische vermogen om zich in dit kind te verplaatsen, het kind wordt simpelweg het aas voor narcistische voeding.

Tot slot is er nog de tertiaire ziektewinst: de narcist die alle aandacht op zich vestigt door voor een andere zieke te zorgen. Het gaat hierbij niet om de zieke, maar om de narcist! De narcist oogst hiermee veel lof en waardering en gaat helemaal op in zijn/haar rol. Als je goed kijkt is er echter geen echte empathie voor de zieke/hulpbehoevende en kan er zelfs sprake zijn van ouderenmishandeling.

Let dus goed op: vraagt iemand voortdurend om aandacht, bevestiging, vist hij/zij voortdurend naar complimenten? Grote kans dat je te maken hebt met iemand die op zoek is naar zijn narcistische voeding!!

Sjoukje Varwijk is kennis-en ervaringsdeskundige op het gebied van Narcistisch geweld. In haar praktijk (praktijk CoBeSlaN) biedt zij hulp aan de slachtoffers die hiermee te maken krijgen.
Kijk voor meer informatie op www.cobeslan.nl

©Praktijk CoBeSlaN

maandag 7 mei 2018

Entitlement, de narcist heeft álle rechten

Entitlement, de narcist heeft álle rechten

Soms vind ik het lastig om een goede vertaling te vinden voor sommige Engelse termen in het Nederlands, zoals de veel gebruikte term 'entitlement'. Toch is dit één van de trekken die voor velen zeer  herkenbaar is en het ook lastig maakt om met hem/haar om te gaan.

Entitled wordt vaak vertaald als arrogant, verwaand. In mijn ogen behelst het net iets meer dan dat. Het gaat om een diepgeworteld gevoel van egocentrisme waarbij zij totaal niet stil staan bij wat dit voor de ander betekent of wat de ander nodig heeft, bij een gebrekkige empathie of gebroken empathie. Daar de narcist in het middelpunt staat van zijn werkelijkheid en anderen er amper toe doen heeft hij/zij alle rechten, plichten worden echter omzeild of verzuimt, een narcist hoeft niet aan wensen of eisen van anderen te voldoen. Vandaar de weegschaal hierboven: geven en nemen is volledig uit balans.

Als partner hebben zij altijd meer rechten dan jij hebt en de rechten die zij zich toe-eigenen vallen jóu pas toe als jij aan je verplichtingen hebt voldaan, verplichtingen die voor hen uiteraard niet opgaan. Als het gaat om wettelijk vastgestelde rechten en plichten zoeken ze voortdurend de grens waarbij hun rechten worden uitgebuit en hun plichten uitgehold. Ze zijn in die zin erg veeleisend.

Eén van de situaties waar dit het meest tot uiting komt is de strijd na een scheiding. De narcist heeft recht op álle spullen, heeft recht op een royale alimentatie en heeft het meeste recht op de kinderen, Zij zijn tenslotte de béste ouder, de ouder die het kind het béste kennen etcetera. Maar als het gaat om het betálen van alimentatie zijn ze niet thuis...

Ook in een relatie meten zij zich rechten toe. Nu jij de partner bent ben jij verplicht er alles aan te doen om het hen naar de zin te maken, jij wilt hem/haar toch gelukkig zien? De narcist heeft recht op al jouw tijd, energie en al jouw middelen. Niets is meer van jou, jij bent van de narcist dus heeft hij recht op jou helemaal en alles wat van jou is. De narcist ziet jou als zijn bezit en behandelt je ook op die manier, en daarmee kan en mag hij alles doen wat hij wil, dat recht heeft hij. Andersom geldt dit natuurlijk niet. Ik hoor vele verhalen van partners die zich jouw telefoon toe eigenen maar o wee als jij op zijn/haar telefoon kijkt! Recht op privacy is in die zin ook een alleen-recht van de narcist.

Een ander recht dat zij zich toe-eigenen is het recht op sex. Als jij daar niet aan voldoet heeft  hij/zij het volste recht om dit elders te gaan halen, en dat is vervolgens jóuw schuld natuurlijk, want hij/zij heeft recht op sex en daar voorzie jij niet of onvoldoende in.

Als partner van een narcist sta je voortdurend in de bediening om aan al zijn behoeften te voldoen. Andersom is dit natuurlijk niet zo, als jij tekort komt is dat ook je eigen schuld, moet je maar beter je best doen...

Ook in andere relaties kan dit tot uiting komen, vriendschappen en zakelijke relaties. Ook hier hebben ze recht op jouw tijd en energie en ten allen tijde recht op jouw hulp. Andersom hoef je niet echt op hen te rekenen, ook hier is de balans vaak totaal zoek, ze hebben vaak een goede reden om onder hun verplichtingen uit te komen. Ténzij!! Tenzij behulpzaamheid onderdeel is van hun masker... In dat geval staat de narcist vooraan om te showen hoe geweldig hij/zij is om achteraf vooral zichzelf ook op de borst te kunnen slaan: waar zouden ze toch zijn zonder mij.... dan dient de behulpzaamheid vooral om zich goed te kunnen voelen over zichzelf en zijn zorgvuldig gekozen masker hoog te houden, dus gaat het uiteindelijk nog steeds om de narcist en niet om degene die de hulp ontvangt. In dit geval kun je veel aflezen aan de manier waarop de narcist hulp aanbiedt (soms ronduit opdringt) en verleent.

Het mag duidelijk zijn dat dit verder gaat dan arrogantie of verwaand gedrag, het is een diepgewortelde ziekelijkheid die je volledig leeg zuigt en uitput.

Sjoukje Varwijk is kennis-en ervaringsdeskundige op het gebied van Narcistisch geweld. In haar praktijk (praktijk CoBeSlaN) biedt zij hulp aan de slachtoffers die hiermee te maken krijgen.
Kijk voor meer informatie op www.cobeslan.nl

©Praktijk CoBeSlaN

woensdag 2 mei 2018

Narcistische razernij


Narcistische Razernij

In eerdere blogs heb ik al beschreven dat wat een ideale relatie leek al vrij snel scheuren begint te vertonen. Al vrij snel zul je gaan merken dat de narcist volledige toewijding eist... wat betekent dat hij geen tegenspraak duldt en al helemáál geen kritiek. Aanvankelijk, als je nog niet helemaal onder zijn controle bent, zal het blijven bij kleine blijken van ongenoegen, maar hoe meer grip hij op je krijgt hoe sterker hij dit zal laten blijken, uiteindelijk ontaardend in rechtstreekse narcistische razernij.

Anderen spreken over narcistische woede, dit is in mijn ogen echter te slap uitgedrukt. Bij narcistische razernij gaat het om buitensporige woede die totaal niet in verhouding staat tot het incident. Het is een zéér destructieve razernij, die erg beangstigend is en niet zelden ontaardt in fysiek geweld en vernielingen. Narcistische razernij leidt tot zeer onveilige situaties in de huiselijke kring. Buiten de deur zal de narcist dit gedrag niet snel laten zien, daar zal hij zijn masker ten allen tijde hoog houden, maar bij thuiskomst breekt de hel los.

Imago is alles voor een narcist. Als hij de indruk heeft dat dit imago bedreigd wordt zal hij fel uithalen. Zijn zorgvuldig gecreëerde imago moet koste wat kost overeind blijven en de narcist gaat erg ver om dat te bereiken.

Narcistische razernij is de bron van het huiselijke geweld achter de voordeur, uit narcistische razernij ontstaan ronduit gevaarlijke situaties en dit geldt níet alleen voor de partner maar ook voor eventuele kinderen. Bij een zogenaamde dreiging van het imago wordt niets of niemand ontzien.

Wat achteraf vooral opvalt is dat de narcist geen enkele verantwoordelijkheid neemt voor zijn gedrag. Zijn gedrag is volledig te wijten aan opmerkingen, uitspraken of gedrag van de ander en is daardoor volledig gerechtvaardigd. Als jíj geen kritische vraag had gesteld had híj niet uitgehaald.

Als je als partner úit deze situatie probeert te komen en weg wilt zal dit door de narcist worden opgevat als een totale afwijzing en als enorme aanslag op zijn imago. Het is dan ook niet ondenkbaar dat je ook hier kunt rekenen op een riante uitbarsting van narcistische razernij, hoe háál je het in je hoofd om hém te verlaten! Hij is de perfécte minnaar, partner, vader en alles wat jij nodig hebt... Het is dan ook zaak om dergelijke beslissingen goed voor te bereiden en de nodige veiligheidsmaatregelen te treffen.

N.B. deze blog is geschreven in de 'hij'-vorm, maar hij kan net zo goed een zij zijn!

Sjoukje Varwijk is kennis-en ervaringsdeskundige op het gebied van Narcistisch geweld. In haar praktijk (praktijk CoBeSlaN) biedt zij hulp aan de slachtoffers die hiermee te maken krijgen.
Kijk voor meer informatie op www.cobeslan.nl

©Praktijk CoBeSlaN

donderdag 12 april 2018

Vroege signalen van een toxische relatie



Vroege signalen van een toxische relatie:

Uit een 30 jaar durende studie in de VS naar de empathische en narcistische kenmerken van studenten kwam het volgende naar voren:
In 1980 vertoonde 30% van de studenten sterke trekken van narcisme, 70% vertoonde sterke trekken van empathie. In 2010 was dit precies andersom.

Naar schatting is er bij 1% van de bevolking sprake van pathologisch narcisme, de narcistische persoonlijkheidsstoornis. Extreem narcisme komt voor bij 6 tot 10% van de bevolking. Hoewel niet  pathologisch is ook deze vorm wel zéér schadelijk voor de omgeving.

Toxische relaties zijn vanaf het begin anders, meestal zijn er al de eerste 2 uren duidelijke waarschuwingssignalen. Narcisten gebruiken tactieken, en deze tactieken vormen een patroon, zichtbaar, constant (hetzelfde patroon in dezelfde volgorde in elke nieuwe relatie) en universeel.
Narcisten zien er normaal uit, ze zijn zelfs charmant. Ze weten dat hun relatie disfunctioneel is en oneerlijk tegenover hun partner, er is geen schuldgevoel, zij hebben meer rechten en hun partner was slechts een object.

Vanaf het begin worden er tactieken toegepast:

Grooming: gedrag volgens script met psychologische manipulatie als doel; liegen, misleiden en toneelspelen om te beïnvloeden. Psychologische manipulatie werkt het best wanneer het brein degene die het toepast beschouwt als een legitieme autoriteit. De narcist zal deze autoriteit snel verwerven door meteen veel beslissingen te nemen (laten we hier gaan zitten, neem nog een drankje etcetera, de narcist neemt de leiding) waarbij jij volgt, je brein past zich aan. Evan Stark beschreef dit gedrag als coercive control, een gedragspatroon waarbij de vrijheid van het slachtoffer wordt ontnomen, uiteindelijk leidend tot verlies van zelfbewustzijn.

Het contact maximaliseren: je uit je hoofd praten dat je naar huis gaat, je bellen, sms-en, appen etcetera tot laat in de nacht. Verlengd contact als dit creëert een kunstmatige intimiteit; je hebt het gevoel dat je iemand heel goed kent, al een hele tijd, je vertrouwt hem. Diep in de nacht vertel je dingen die je overdag niet gauw doet, de vermoeidheid speelt je parten, hierdoor krijgt de narcist meer invloed.

Alles op zijn/haar manier: niet alles is rozengeur en maneschijn, alles moet op zijn/haar manier gedaan worden, wordt woedend als je zijn gezichtspunten en meningen niet deelt of wanneer jij zijn controle weerstaat. In het begin zal hij eenvoudigweg probeer jou van gedachten te laten veranderen, maar woede schuilt onderhuids en na een tijdje zal hij geen moeite meer doen dit te verbergen.

Je zelfvertrouwen verlagen: dit maakt je makkelijker te manipuleren. Hij zal aandacht besteden aan elke tekortkoming of fout, geeft commentaar, maakt er grappen over en zet je voor schut. Het is een constant aantrekken en afstoten. Wanneer jij je terugtrekt zal hij je weer behandelen als ‘speciaal’, het is een combinatie van nice and nasty ;aardig en vervelend. De band is dan zelfs sterker dan wanneer iemand voortdurend gemiddeld aardig is.

De relatie is te veel, te snel en transformerend.
Te veel: van niet in je leven tot allesbepalend in je leven;
Te snel: te snelle toekomstplanning, al snel spreken over ‘toekomstige echtgenoot’, ‘toekomstige moeder van mijn kinderen’ etcetera;
Transformerend: hij probeert je al snel te veranderen met ‘adviezen’ op allerhande terrein, van kledingkeuze tot hoe te reageren op situaties.

Al snel wordt het ‘jij en ik tegen de rest van de wereld’, ‘joined to the hip’ oftewel je bent overal samen, dit isoleert je van anderen en ruïneert je relaties met anderen.
Mocht je dit herkennen in je nieuwe relatie?? GET OUT!

Leer dit aan je kinderen… maak ze ervan bewust dat niet alle mensen het beste met je voor hebben en voorkom een hoop leed.

Sjoukje Varwijk is kennis-en ervaringsdeskundige op het gebied van Narcistisch geweld. In haar praktijk (praktijk CoBeSlaN) biedt zij hulp aan de slachtoffers die hiermee te maken krijgen.
Kijk voor meer informatie op www.cobeslan.nl

©Praktijk CoBeSlaN


zondag 11 maart 2018

Do's en don'ts

De do's en dont's tijdens een vechtscheiding

Voor de meeste mensen die gaan scheiden is een vechtscheiding een schrikbeeld en zij zullen er alles aan doen om dat te voorkomen. Helaas lukt dat niet altijd. Als je gaat scheiden van een narcist is dat een ernstige aantasting van zijn/haar imago, en de narcist zal er alles aan doen om jóu de zwarte piet toe te spelen en zijn onschuld te bewijzen. Je krijgt te maken met narcistische woede: 'hoe dúrf je mij te verlaten!, na álles wat ik voor jóu gedaan heb!', waar in wezen het tegendeel waar is, vaak heb jíj er al alles aan gedaan om dingen goed te krijgen en kún je niet anders dan vertrekken omdat je helemaal op en leeg bent. 

En dan begint het... de narcist laat je echt niet zomaar gaan. Periodes van vernieuwde lovebombing wisselen zich af met narcistische woede, niet zelden gebeurt het dat door hernieuwde lovebombing het slachtoffer de narcist tóch nog een kans geeft... om tot de conclusie te komen dat ie nog geen steek veranderd is waardoor je weer van voren af aan begint met moed verzamelen om te vertrekken, want dat doe je niet zomaar! Je losmaken van een narcist doe je niet over één nacht ijs.

Als je al een keer eerder vertrokken bent weet je hoe belangrijk het is om je goed voor te bereiden. Regel je zaakjes goed! Leg geld achteruit en maak een goed plan. Zorg dat je zelf de beschikking krijgt over je financiële middelen, niet zelden heeft de narcist toegang gekregen tot deze middelen, onder de nodige manipulaties, 'je vertrouwt me toch?'.

Naar de buitenwereld toe zal de narcist er alles aan doen om zijn imago zo hoog mogelijk te houden door zichzélf af te schilderen als slachtoffer van jóu. De smaad- en lastercampagne is begonnen... Je wordt van van alles en nog wat beschuldigd, en vaak krijg je één of ander stempel opgeplakt: emotioneel onstabiel, overspannen, gevaarlijke psychopaat, pure projectie! Daarom zijn ze er ook zo goed in...

Ik ga er geen doekjes om winden: makkelijk wordt het niet! Stel je hier ook op in... Voor de buitenwereld zal het veelal zijn; hij zegt/zij zegt, ook voor hen érg verwarrend en veel mensen vallen toch voor de charmes en krokodillentranen van de narcist.

Tips:
- eet en drink goed;
- zorg voor voldoende nachtrust;
- scherm je social media af, wees úiterst voorzichtig;
- leg valse beschuldigingen naast je neer, een krachtige affirmatie hierbij is: 'ik herken mij hier niet in';
- zorg voor een eigen veilig sociaal netwerk waar je terecht kunt met je gevoelens en emoties;
- zoek naar een voor jou geschikte uitlaatklep, schrijven, tekenen, boksbal, whatever, als het maar werkt voor jou;
- houdt privé informatie voor jezelf, de narcist gaat ermee aan de haal;
- blijf emotioneel neutraal tegenover de narcist, als ze doorhebben dat je geraakt bent hakken ze er nog meer op in;
- weersta de provocaties van de narcist, je zou niet de eerste zijn die zijn kinderen niet meer ziet door één foute tegenreactie;
- toegeven aan de onrealistische eisen van de narcist heeft geen zin: er komen alleen maar meer en grotere eisen tegenover te staan, net zolang tot jij er niet meer aan kunt/wilt voldoen zodat de narcíst kan zeggen dat hij je alle kansen geeft maar jij daar niet op ingaat;
- houdt álles bij (in een feitenrelaas), neem gesprekken zoveel mogelijk op, doe geen uitspraken over de narcist die je niet hard kunt maken/aan kunt tonen;
- probeer je dagelijkse leven in te vullen met zoveel mogelijk dingen waar je blij van wordt, zet positiviteit tegenover alle ellende;
- zorg voor een advocaat die bekend is met narcisme en die naast je staat en van wie je steun ervaart;
- zet een duidelijk doel op de lange termijn, weet dat je nog door wat dalen moet maar blijf focussen op je doel;
- leer als een boom mee te veren en terug te buigen in gesprekken;
- volg je intuïtie, jij bent tenslotte niet gek! ;
- zoek de samenwerking met instanties, je hebt ze nodig als onafhankelijke partij die zaken kunnen bekrachtigen/ontkrachten;
- leer jezelf energetisch te beschermen, energetische koorden te verbreken en gezonde grenzen te stellen;
- als je hulp zoekt informeer dan van tevoren bij je hulpverlener of hij/zij bekend is met narcisme en narcistisch geweld! 


Sjoukje Varwijk is kennis-en ervaringsdeskundige op het gebied van Narcistisch geweld. In haar praktijk (praktijk CoBeSlaN) biedt zij hulp aan de slachtoffers die hiermee te maken krijgen.
Kijk voor meer informatie op www.cobeslan.nl