dinsdag 25 september 2018

Cognitieve dissonantie, deel II


Cognitieve dissonantie deel II


Zoals beloofd zou ik een vervolg schrijven op de blog over cognitieve dissonantie. Het vorige blog ging vooral over cognitieve dissonantie bij 'slachtoffers'. Dit blog zal vooral gaan over de cognitieve dissonantie bij omstanders en hulpverlening. De cognitieve dissonantie bij omstanders is namelijk de factor die flying monkeys creëert.

In een eerdere blog schreef ik al over flying monkeys. Mensen uit de omgeving van de narcist die nog geen kijkje hebben gehad achter het masker. Mensen die nog steeds tegen die uiterst charmante vertoning aankijken en ook wéigeren te geloven dat er achter dat masker een totaal andere persoon zit. Zéker niet de persoon die jíj beschrijft. Wat jij beschrijft komt niet overeen met hun waarneming en leidt tot ongemak bij de aanhoorder. Zoals gesteld in het vorige blog doet men er alles aan om de dissonantie te verminderen. Zij zijn ervan overtuigd dat de narcist een uiterst charmant iemand is, en die overtuiging wordt uitgedaagd door jouw verhalen.  Ze zullen jou eerder wantrouwen dan toegeven dat zij het misschien bij het verkeerde eind hebben. Dit is een gegeven waar je helaas weinig tegen kunt doen. Een innerlijke overtuiging verander je niet zomaar. Wel kun je erop vertrouwen dat de narcist vroeg of laat door de mand valt... echter alleen maar door hun eigen gedrag. Proberen andere te overtuigen heeft dan ook geen zin en zal het wantrouwen alleen maar voeden, omdat je de dissonantie op dat moment voedt... wat juist averechts werkt.

Tegelijkertijd heeft ieder mens zijn eigen overtuigingen over de mensheid en het leven, zijn eigen beeld van de wereld. Zodra een persoon ergens mee geconfronteerd wordt dat niet past in dat wereldbeeld dan leidt dat ook tot cognitieve dissonantie: de werkelijkheid is in conflict met de eigen overtuigingen. Zo hebben de meeste mensen wel een beeld van hoe een psychisch instabiel persoon er uit ziet. Dus: dat herkennen ze wel, toch? Nee dus. Aan de buitenkant is zeker een narcist vaak níet te herkennen, of tenminste: niet makkelijk. Dit idee is voor veel mensen erg oncomfortabel en zij willen graag blijven geloven dat zij dit wél herkennen, dat maakt de wereld voor hen een stuk veiliger. En ergens kan ik het ze niet kwalijk nemen: ik geloofde óók in het goede in ieder mens, dat was mijn innerlijke overtuiging. Ieder mens heeft iets goeds in zich en ieder mens wil het juiste doen, ieder mens is in staat om liefde te voelen etcetera. Het werd een harde wake-up call!! Reden voor mij om duidelijke grenzen te stellen en bepaalde gedragingen beslist NIET meer te accepteren.

Helaas is dit ook een wereldbeeld dat je veel tegenkomt bij hulpverleners, zeker bij de jonge onervaren hulpverleners. Ik zie eigenlijk niet anders in mijn praktijk: cliënten die al meerdere therapeuten hebben gezien en daar geen steek verder kwamen omdat ze regelrecht worden tegengesproken als ze hun ervaringen beschrijven. Zo'n muur van onbegrip is funest, de cliënt voelt zich nog meer onbegrepen en geïsoleerd met alle gevolgen van dien.

Een andere valkuil is het beeld dat men vaak heeft van het ouderschap: elke ouder houdt van zijn kind, elke ouder heeft het beste voor met zijn kind, elke ouder heeft een goede intentie... en ga zo maar door. Ook dit is helaas niet altijd het geval en dat is voor de meeste mensen beslist niet voor te stellen. En helaas vindt je deze mensen ook terug in de jeugdhulpverlening. Gevolg: jarenlang gesteggel over de hoofden van de kinderen heen waarbij de kinderen zelf níet gezien en gehoord worden. Ze noemen het 'vechtscheiding', waarvan Jan Storms (auteur van 'destructieve relaties op de schop') al schreef: meestal betreft het een voortdurende strijd tussen een vechtende (destructieve) en een beschermende ouder. Destructieve ouder??? Bestaan die dan? JA!

Narcisme is een zich herhalend patroon waarbij erfelijkheid een rol speelt in combinatie met een traumatische jeugd. Een kind van een narcistische ouder dat vervolgens opgroeit bij die bewuste ouder is een getraumatiseerd kind met deze aanleg en loopt dus een groot risico zelf een narcistische ouder te worden, hij/zij neemt het balletje dus over en als we de cirkel niet doorbreken kan hij/zij deze weer doorgeven aan zijn/haar kinderen... een simpele waarheid die velen nog niet onder ogen willen zien. Hiermee is niet gezegd dat alle kinderen van een narcist zelf narcistisch worden, dat hangt van meerdere factoren af.  Dat dit geen florissant wereldbeeld is realiseer ik me wel degelijk, maar ontkenning van deze feiten is funest voor de mensen die het overkomt!

Sjoukje Varwijk is kennis-en ervaringsdeskundige op het gebied van Narcistische mishandeling. In haar praktijk (Ready4Reset, voorheen praktijk CoBeSlaN) biedt zij hulp aan mensen die hiermee te maken krijgen.
Kijk voor meer informatie op www.ready4reset.nl

©Ready4Reset

zaterdag 22 september 2018

Cognitieve dissonantie en narcisme

Cognitieve dissonantie

Cognitieve dissonantie speelt op meerdere terreinen een rol als het gaat om narcisme.
Het is een term die in verschillende werkvelden gebruikt wordt, onder andere in de psychologie. Maar wat betekent het nu eigenlijk? Over cognitieve dissonantie stelt Wikipedia: 'de onaangename spanning die iemand ervaart bij tegenstrijdige overtuigingen, ideeën of opvattingen of bij handelen in strijd met de eigen overtuiging'.

Als we de aanduiding ontleden hebben we cognitie en dissonantie. Even verder kijken op Wikipedia lezen we het volgende:
Cognitie is het vermogen tot kennisverwerving door waarneming en het verwerken van daarmee opgedane informatie door het denken. Het gaat hier dus om hoe we de informatie die we via onze zintuigen binnenkrijgen verwerken via onze gedachten.
Dissonantie is een term die afkomstig is uit de muziek, het is het omgekeerde van welluidendheid, oftewel: klanken die niet met elkaar resoneren of met elkaar in harmonie zijn.
Leon Festinger schreef er een boek over, 'A Theory of Cognitive Dissonance', hij stelde dat mensen streven naar het verkleinen van dissonantie en daarvoor hun opvattingen of gedrag aanpassen.
Tot zover de theorie achter de term.

Cognitieve dissonantie speelt een aanzienlijke rol als het gaat om narcisme. In de eerste plaats bij het 'slachtoffer' zelf.
Stel je voor: je ontmoet dé man (of vrouw, voor de leesbaarheid houdt ik het in deze blog even bij man) van je dromen.... hij heeft alles wat je wenst in een man, alles waar je naar verlangt en méér dan dat. Hij overlaadt je met aandacht, hij spendeert ontzettend veel tijd aan je, overstelpt je met cadeaus... de man uit je dromen. Sterker nog: hij lijkt precíes te weten wat jij nodig hebt! Een droom wordt waar.... En je weet het zeker: dit is em!!
De lovebombing heeft precies het beoogde effect: dit wil je nóóit meer kwijt!! Je bent er 100% van overtuigd dat er nog nooit iemand zóveel van jou gehouden heeft als hij...

En dan komen de eerste kleerscheuren, het masker begint af te brokkelen... je ontdekt wat nare trekjes, maar héy, hij heeft je verteld van zíjn nare jeugd en tsja... begrijpelijk toch? Niemand is perfect... Hij houdt tenslotte van je! Met een hoop liefde en geduld, en de juiste hulpverlening, komen we er wel, toch?? En dan komt er een moment dat deze overtuiging fors wordt uitgedaagd, als het masker verder afbrokkelt... Dan kickt de cognitieve dissonantie in. En zoals Festinger al stelde: je doet er alles aan om dat onaangename gevoel te verkleinen, je past je gedrag aan... en stelt wat opvattingen bij. Stukje bij beetje... Echter het werkt niet!

Denkende aan de eerste fase houdt je vast aan de overtuiging dat hij zielsveel van je houdt, dus je doet er nog een schepje bij, je past je nog wat verder aan en stelt nog wat meer van je opvattingen bij. Je wilt tenslotte niet weer verliezen wat je eindelijk gevonden had, wáre liefde zoals je nog nooit gekend had. Je houdt van hem! En buiten de deur laat hij zich ook van zijn beste kant zien... Tenslotte ben jij ook niet perfect.

Als dit te ver doorgaat weet je uiteindelijk niet meer wie je bent. Maar dankzij de eerste lovebombingsfase komt het domweg niet bij je op dat hij niet van je houdt! Dat het allemaal een farce was, een act om je precies daar te krijgen waar hij je hebben wil... Deze werkelijkheid is voor veel slachtoffers een snoeiharde waarheid waar ze zo lang mogelijk onderuit proberen te komen. Ze beschermen de narcist, nemen het voor hem op. De gedachte alles te verliezen wat je dácht te hebben is ondraaglijk, maar wat je ziet klopt totaal niet met je overtuiging dat hij van je houdt... De minachting, de voortdurende stroom aan kritiek, de ruzies... het neemt steeds ergere vormen aan. Cognitieve dissonantie, je wordt verscheurd tussen je overtuiging en je waarnemingen...  Dit kan zo ver gaan dat er sprake is van het Stockholm syndroom, bekend van de gijzelaars die verliefd werden op hun gijzelnemers. Ook slachtoffers van narcisme kunnen blijven houden van de narcist, maar dan wel de narcist die ze dáchten te leren kennen, er is een hunkering naar de eerste fase van de relatie, daar waar ze dachten dat ze hem éindelijk gevonden hadden!

Omdat de narcist erg veel moeite gedaan heeft om je te leren kennen weten ze ook precies waar je zwakke plekken zitten en wat je grootste behoefte is, door op deze behoefte in te spelen heeft hij je zo diep kunnen raken, zó diep dat de wetenschap dat je dát weer zult verliezen (terwijl je het in feite nooit hebt gehad omdat het allemaal gespeeld was) ronduit traumatisch is.

Weet echter: de narcist verander je niet... Na de breuk zal hij weer gaan lovebomben om je te herwinnen, en gaan hooveren, tot hij je weer in zijn macht heeft, waarna het spel van voren af aan opnieuw zal beginnen. Tot jij zegt: STOP, nu is het klaar....

Niet alleen in de relatie met een narcist speelt cognitieve dissonantie een rol, maar ook in de omgeving en bij hulpverleners kan het een zeer destructieve rol spelen, hierover meer in een volgende blog.

Sjoukje Varwijk is kennis-en ervaringsdeskundige op het gebied van Narcistische mishandeling. In haar praktijk (Ready4Reset, voorheen praktijk CoBeSlaN) biedt zij hulp aan mensen die hiermee te maken krijgen.
Kijk voor meer informatie op www.ready4reset.nl

©Ready4Reset

dinsdag 4 september 2018

Wraak nemen op de narcist?


Wraak nemen op de narcist, een goed idee?

Ik kom het veel tegen: mensen die wraak willen nemen op de narcist.
Op zich geen vreemde reactie gezien de impact die hun handelen heeft gehad en misschien nog steeds heeft op je leven! Echter... het houdt je ook gevangen in hun web. Het maakt dat je nog steeds bezig bent met deze persoon waardoor jij zélf niet verder komt in je leven. Op deze manier heeft de narcist nog steeds macht over jou.

Boosheid is een logische reactie als jij je realiseert wat er daadwerkelijk aan de hand is, evenals teleurstelling en verdriet. Boosheid is ook nodig, want het zet aan tot actie. De vraag is echter hoe je die boosheid gaat inzetten. Ga je het inzetten om het roer om te gooien: 'nu is het genoeg geweest!!!' of ga je het inzetten om de ander een hak te zetten en zoveel mogelijk dwars te zitten. Let wel: dit heeft een behoorlijke keerzijde: je geeft de narcist exact wat hij/zij nodig heeft om jóu aan te wijzen als 'slechterik'.. en zichzelf te profileren als slachtoffer van jóu.

Wat dan wel?
Het antwoord lijkt simpel, maar ervaring leert dat de uitvoering daarvan niet zo heel erg simpel is. De ultieme reactie is: zorg goed voor jezelf en zorg dat je goed in je vel komt te zitten en je leven weer op de rit krijgt! In feite is dat de ultieme 'wraak': je redt je prima zonder de narcist en bent zelfs gelúkkig.
Richt je focus daarom niet meer op de narcist maar op je eigen herstel en op je eigen leven.
Wat wil jij van je leven maken?


Sjoukje Varwijk is kennis-en ervaringsdeskundige op het gebied van Narcistische mishandeling. In haar praktijk (Ready4Reset, voorheen praktijk CoBeSlaN) biedt zij hulp aan mensen die hiermee te maken krijgen.
Kijk voor meer informatie op www.ready4reset.nl

©Ready4Reset