zondag 11 maart 2018

De term 'slachtoffer'


De term 'slachtoffer' in relatie tot narcisme

De meesten van ons deinzen terug voor de term 'slachtoffer'. We worden niet graag gezien als 'slachtoffer' en tegenwoordig is er veel te doen over het aannemen van de 'slachtofferrol'. 

Toch gebruik ik de term wél, niet om mensen in een 'slachtofferrol' te duwen, juist niet! Maar wél om realistisch te zijn. Als jij ten prooi bent gevallen aan narcistisch geweld, ben je hier slachtoffer van, zo simpel is het. Door je hiervan bewust te worden kun jij je júist onttrekken aan de slachtofferrol! Door je leven weer in eigen hand te nemen. Ontkennen dat je slachtoffer bent houdt je juist vást in een rol die niet bij je past: de slachtofferrol. Erkennen van het probleem is al de helft van de oplossing: is dit wat ik wil?? 

Narcisten gedragen zich als roofdieren, aasgieren op zoek naar narcistische voeding. Zoals reeds eerder beschreven is dit in eerste instantie echter niet zichtbaar. Het web van verleiding en misleiding is zeer zorgvuldig geweven en de ware aard van de narcist blijft aanvankelijk onzichtbaar tot je daadwerkelijk in het web vast komt te zitten. Alleen diegene die verkozen is tot prooi zal deze aard te zien krijgen en geconfronteerd worden met het narcistische geweld, vaak verborgen voor de buitenwereld. Diegenen die niet door de narcist als prooi zijn aangewezen zullen slechts het valse imago blijven zien waardoor zij eveneens slachtoffer worden in de vorm van flying monkeys (zie vorige artikel: de narcistische fanclub/flying monkeys, maart 2018). 

De meeste prooidieren zijn de ware gevoelsmensen, oftewel de empaten. Zij hebben een paar eigenschappen gemeen: ze hebben een erg actief hechtingssysteem waardoor ze zich erg makkelijk aan anderen binden en zich daarbij ook verantwoordelijk voelen voor de ander, hebben een grote behoefte om anderen te plezieren (zij zijn zich er zéér van bewust dat je mensen op kunt bouwen of af kunt breken en voelen zich hierin erg verantwoordelijk) en een sterke innerlijke criticus waardoor ze de oorzaak van problemen van nature éérst bij zichzelf zoeken. Het zijn de natuurlijke redders en helpers, vaak overtuigd van het goede in ieder mens en ervan overtuigd dat Liefde uiteindelijk alles overwint. Helaas gaat dit niet altijd op. De meeste empaten hebben aanvankelijk vaak de overtuiging dat ieder mens dezelfde trekken heeft en zij worden vaak hard wakker geschud als ze met een narcist in aanraking komen.

Je kunt je dan ook afvragen waar de empaat slachtoffer van is geworden: van zijn eigen 'naïviteit/onwetendheid' en goedheid of van het roofdier. Uiteraard gaat het hier om een samenspel van beiden. Echter, de hoge mate van gevoeligheid maakt ook dat de acties van de narcist dubbel zo hard binnenkomen zodra de empaat zich hiervan bewust wordt. In eerste instantie is hij/zij dan ook geneigd de situatie te ontkennen of te bagatelliseren, maar vroeg of laat zal de volledige scoop van wat er aan de hand is tot hen doordringen met als natuurlijke reactie: angst en machteloosheid.

Wikipedia omschrijft slachtoffer als volgt: 
Slachtoffer is een persoon die een schokkende gebeurtenis (buiten de gebruikelijke menselijke ervaring) heeft meegemaakt, daarvan getuige is geweest of erover gehoord heeft en daarop met een intens gevoel van machteloosheid en intense angst heeft gereageerd.

In mijn ogen is de term slachtoffer dan ook volledig terecht, echter: je hebt een keuze door úit de slachtofferrol te stappen en je leven weer in eigen hand te nemen. Makkelijk? Beslist niet, maar níet onmogelijk!

Sjoukje Varwijk is kennis- en ervaringsdeskundige op het gebied van Narcistisch geweld. In haar praktijk, praktijk CoBeSlaN biedt zij hulp aan de 'slachtoffers' die hiermee te maken krijgen.
Voor meer informatie kijk op www.cobeslan.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten